A hamis utazás, és az átvert nagyszüleim

Sajnos nem mindig tudjuk megvédeni az idős embereket az átveréstől, viszont, amikor a saját nagyszüleink vagy szüleink az áldozatok, akkor valami arra késztet, hogy valahogy igazságot is szolgáltassunk. A következő történet a nagyszüleimmel esett meg, mégpedig egy nagyon egyszerű módon. Be volt dobva a postaládájukba egy szórólap, amely egy nagyon kedvező árú utazást ígért, szuper feltételekkel, kifejezetten nyugdíjasoknak. Csupán egy telefonszám volt megadva, amelyen keresztül fel is vették a kapcsolatot az állítólagos szervezőkkel. A lényeg annyi volt, hogy előre kellett fizetni az utazás teljes összegét, még indulás előtt egy hónappal.

Minderre persze úgy derült fény, hogy a nagyszüleim lelkesen meséltek arról, hogy elutaznak pár napra, majd néhány nap múlva kétségbeesve hívtak, hogy ott áll egy csapat nyugdíjas a megbeszélt helyen, de sehol egy busz, vagy szervező, a pénzük pedig odalett. Egyszerűen felszívódtak az utazást hirdetők. Ekkor döntöttem úgy, hogy felbérelek egy magándetektívet, hogy visszaszerezze nemcsak a nagyszüleim, hanem a többi károsult pénzét is. Ez persze eddig filmbeillően hangzik, de igenis úgy működik, ahogy gondoljuk. A detektív meghallgat mindenkit, feljegyzi a legapróbb részleteket is, bizonyítékokat gyűjt, majd ezek nyomán elindul, hogy felkutassa a csalókat. A lényeg az inkognitó, és a türelem, hiszen csak így lehet eredményt elérni ebben a szakmában.

Ahogy tudtam, én is segítettem a munkáját. Egyrészt az internet segítségével kerestem további áldozatokat, esetleg régebbről, akiket felkutatva, további információk birtokába jutottunk. Ezeket már a detektív kezelte, és kezdett összeállni a kirakós. Egy olyan bandával álltunk szemben, akik ilyen, és ehhez hasonló csalásokra specializálódtak, a célpontban pedig az idős, kissé kiszolgáltatott emberek álltak. Éreztem, hogy a magánnyomozót is nagyon bosszantja a dolog, és a módszer, úgyhogy mindent megtett annak érdekében, hogy a hatóságok kezére kerüljenek a bűnözők. Rengeteg bizonyítékot sikerült összegyűjteni, a végén pedig már – a személyek ismeretében – az életkörülmények vizsgálata következett, amely során még számtalan apróbb bűncselekmény került napvilágra. Ezek fényében készült el a nyomozati anyag, amelyet egy csoportos feljelentés tett hivatalossá.magándetektív

Mindezek óta eltelt egy év, és a károsultak már a kártérítésüket várják a számláikra, mivel az igazságszolgáltatás sikerre vitte az ügyet. A magándetektív azóta is kapja az üdvözlő- és köszönőlapokat a hálás nyugdíjasoktól, amire azt mondja, hogy ezért érdemes ezt csinálni.
Azóta pedig én is sokkal jobban figyelek a nagyszüleimre, és, ha utazni szeretnének, akkor inkább én szervezem meg nekik, nehogy újra átverjék őket. Egyébként ez nem egy új módszer, az idősek mindig is könnyű célpontnak számítottak. A magándetektív, a felderítés során rábukkant egy másik bandára is, akik hasonló módszerrel, de nem utazást, hanem lakásfelújítást, vagy szolgáltatást ígértek, természetesen ott is előre fizetéssel. Ezek után, ha lehetne, minden hirdetést lenyomoztatnék egy magánnyomozóval, hogy meggyőzödjek arról, hogy valós-e vagy sem. A mindennapi életben olykor nehéz kiszűrni a hamis dolgokat, csak akkor eszmélünk rá, ha már nyakig benne vagyunk. Ez ellen talán csak úgy tehetünk,  ha körültekintőek, és óvatosak vagyunk, arról nem is beszélve, hogy tájékozódunk, hátha valakinek már van valamilyen tapasztalata pl. az adott szolgáltatással kapcsolatban.