Az ausztriai munka már családi fogalom

By | március 2, 2014

Mondhatjuk úgy, hogy édesapám nyomdokaiba lépve, egyszer én is kipróbáltam magamat a szomszédos Ausztriában. Ugyan csak egy évet dolgoztam az osztrákoknál, de be kell, valljam, hogy nincsenek rossz tapasztalataim.

Az ausztriai munkavállalást már egyébként is fogalomnak tekintjük a családunkban, mert egy nyár erejéig húgom is dolgozott ott, sőt, nem egy unokatesóm is megfordult osztrák munkahelyen. Ha jól emlékszem, az egyikük – sajnos nem nagyon tartjuk a kapcsolatot – nemrégiben ott kapott állandó munkát. A család is költözik vele együtt, mármint a felesége és a kisfiuk. Bár ő még egészen picit, úgyhogy nem valószínű, hogy sokat érzékel a változásokból.

ausztriai-munkavállalás-300x182

Az elmondható, mint általános igazság, hogy megéri kint dolgozni. De azt sem szabad elhallgatni, hogy kint nem adják csak úgy, az ember két szép szeméért a pénzt. Ha napi nyolc órát kell dolgoznod, akkor biztos lehetsz benne, hogy annyit is fogsz. Kevesebbet semmiképpen, maximum többet. De akkor azt ki is fizetik! Mármint a túlórát. Tehát az osztrák munkaadókról elmondhatjuk, hogy korrektek, legalábbis én eddig egyik családtagomtól sem hallottam más véleményt. A magyarokat pedig szeretik, mert ha valaki kijut oda dolgozni, az általában eléggé megembereli magát.

Ahogyan látom, mostanában elég sok fiatal próbál odakint szerencsét. Helyes, tegyék is, hiszen tapasztalatnak megfizethetetlen.